Minipizze
Przepis z książki "Moje smaki życia- Domowe Smaki"
8 porcji
czas- 1,30 godz
Składniki:
- mozzarella 250 g
-mąka 250 g
-drożdże 25 g
-olej rzepakowy 3 łyżki
- ciepła woda 1/2 szklanki
-szynka parmeńska 4 plastry na pół
-1 pomidor
-keczup łagodny
-sól do smaku
-cukier 1/2 łyżeczki
Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem, rozprowadź niedużą ilością wody, odstaw na 15 min. W tym czasie mąkę połącz z sola, jak już minie czas rozczyn wlej do maka, dodaj pozostałą ciepłą woda, zagnieść ciasto, pod koniec wlej olej. kule ciasta przykryj ścierką i odstaw w cieple miejsce na 40 min, aż ciasto zwiększy swoja objętość.
Rozwałkuj ciasto, potnij na prostokątny i ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. nagrzej piekarnik do 200 st. C
Pizze posmaruj keczupem, ułóż na nią mozzarelle, szynkę i plastry pomidorów. Piecz ok 15 min. Podawaj na ciepło Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz